Sommeren er fantastisk, men er relativt kort her oppe i nord. Når høsten kommer ser mange av oss frem til å lyse opp mørke kvelder med levende flammer. Et ildsted skaper stemning og virker samlende – enten du ønsker at den lune varmen skal fylle rommet og at innekosen forsterkes av den knitrende veden – eller rett og slett fordi flammebildet sender tankene dine ut på vandring.
Et ildsted fremkaller minner – og urinstinkter
Hvem drømmer vel ikke om å ha et vakkert ildsted som blikkfang, varmekilde og samlingspunkt? Mange av oss har vokst opp med gode peis-opplevelser – hjemme eller på hyttetur. Barndomsminner sitter dypt i oss, og nostalgi gjenskaper følelser vi gjerne vil oppleve igjen. Men kanskje går ønsket om nærheten til ild enda lenger tilbake i tid – at vi alle bærer på et urinstinkt?
For våre forfedre var ildstedet en absolutt nødvendighet. Ilden har vært samlende helt siden mennesket klarte å mestre den. Våre forfedre ble dratt mot ildstedet – et samlingspunkt som skapte og styrket sosiale bånd. Familie, slektninger og venner snakket sammen – og varme og mat ble delt – rundt bålet.
Vårt iboende instinkt fremkaller minner om en kilde til varme, næring og trygghet.
Utvikling innen arkitektur har styrt plasseringen av ildsteder
I vikingenes langhus var grua plassert midt i rommet. Ilden ga godt med påkrevd lys og varme, og røyken forsvant ut gjennom en åpning i taket. Arkeologer har funnet eksempler på både enkle hverdagsgruer og mer forseggjorte ildsteder.
I middelalderen begynte folk å bo tettere – og flere av Norges største byer ble etablert. Urbaniseringen gjorde at arkitekturen endret seg betydelig og bød på nye utfordringer – med tanke på brannsikkerhet. På denne tiden ble det vanligere å bygge grua i et hjørne av rommet.
Å bygge ildstedet i et hjørne var mer praktisk når man bodde tett sammen i byer. Men en peis i hjørnet krevde også mer sikkerhet i form av mur og pipe.
I dag har vi elektrisitet, og alternativene til oppvarming er mange. Men så fort vi er i en situasjon der det tennes et bål, ser vi hvordan ilden fremdeles har en sterk og samlende kraft.
Peis, peisovn og vedovn gir en annen type varme enn elektriske fyring – og skaper en egen rolig stemning. Varmen er mer behagelig og tilfører mye kos.
Les mer om våre peiser, peisovner og vedovner